3 tips voor beginnen met duurzaam werken

Geplaatst door

Een van de onderwerpen die steeds belangrijker wordt in het Nederlandse bedrijfsleven is duurzaamheid. Mensen, zowel consumenten als ondernemers, hebben duurzaamheid vaker hoog in het vaandel staan dan enkele jaren geleden. Zit je erover na te denken om te beginnen met duurzaam werken, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen zorgen: in dit artikel geven we je enkele handige tips waarmee je vandaag nog kunt beginnen met groener werken binnen je eigen onderneming. Wist je bijvoorbeeld dat het heel gemakkelijk is om over te stappen op groene zakelijke energie? We vertellen je er graag meer over.

1. Stap over op een groene energieleverancier

Het overstappen van grijze naar groene energie voor je bedrijf is al een goed begin om te beginnen met groener ondernemen. Gelukkig ziet een groot deel van de Nederlandse ondernemers dat ook: er zijn steeds meer mensen in ons land die gebruik maken van groene stroom. Dat is niet voor niets het geval: groene energie is beter voor het milieu en de wereld. Dat komt omdat er bij de productie van groene stroom veel minder CO2 vrijkomt dan bij grijze energie het geval is. Wat ook goed is om te weten, is dat groene energie uit natuurlijke bronnen wordt gehaald. Dat zijn bronnen die er altijd zullen zijn, zoals de zon, de wind of het water. Bij grijze stroom wordt er geput uit fossiele brandstoffen zoals steenkool en aardolie. Deze bronnen zijn niet onuitputtelijk, wat betekent dat ze op een dag op zullen zijn. Kortom: of je nu op zoek bent naar zakelijke energie zzp of juist grootzakelijk – groene stroom is altijd een verantwoorde keuze voor duurzaam ondernemen.

2. Wek je eigen groene stroom op met zonnepanelen

Overstappen naar een groene energieleverancier is al een heel goed begin. Je kunt echter ook nog een stapje verder gaan en dat is het aanschaffen van zakelijke zonnepanelen. Met zonnepanelen wek je je eigen groene en dus duurzame zakelijke energie op. De panelen zetten zonnestralen om in stroom waar jij van kunt profiteren. Het grote voordeel hiervan is dat je niet meer afhankelijk bent van wat de prijzen van energie op de markt doen. Daarnaast ben je nog net een stapje groener bezig, omdat je daadwerkelijk zelf aan de slag gaat met duurzaamheid. Hierbij weet je 100% zeker dat jouw stroom een groen karakter heeft. Er zijn nog veel meer voordelen te vinden aan zonnepanelen naast het feit dat het beter is voor het milieu. Je hoeft bijvoorbeeld maar één keer een investering te maken, waarna je jaren kunt genieten van gratis stroom. Zonnestralen kosten immers geen geld. Uiteindelijk ben je dus ook nog eens goedkoper uit met zonnepanelen. Dat is toch mooi meegenomen?

3. Stap over op refurbished apparatuur

Natuurlijk ligt het niet alleen aan een groen energiecontract of je wel of niet duurzaam bezig bent. Duurzaamheid binnen het bedrijfsleven betekent nog meer dan dat: denk aan het afschaffen van printers, het overstappen op elektrische fietsen en/of auto’s en het overstappen op refurbished apparatuur in plaats van nieuwe apparaten. In Nederland vind je steeds vaker speciaalzaken die refurbished smartphones, tablets en laptops verkopen. Dat zijn tweedehands apparaten die volledig nagekeken en eventueel gerepareerd zijn en voor een lagere prijs de deur uit gaan. Hiermee verlaag je de vraag naar nieuwe producten en apparatuur, waardoor er veel minder plastic afval op de wereld komt en waardoor bepaalde schadelijke processen worden beperkt. Als iedere ondernemer zou overstappen op refurb zou er uiteindelijk veel te weinig vraag zijn voor de nieuwe markt. Dat zou aanzienlijk schelen voor het milieu. Tot slot is het aan te raden om ook eens te kijken naar tweedehands kantoormeubilair. Ook daar zijn talloze winkels van te vinden met echt goede meubels die prima nog een ronde mee kunnen gaan.

Geef een reactie