De Engelse akkers gaan om; op naar duurzaamheid

Geplaatst door

Ben je iemand die veel kennis heeft van producten? Omdat je dagelijks aan het bakken bent? Of doordat je een eigen bedrijf bent die zijn eigen producten maakt? Wanneer je je eigen producten maakt, kan het wel eens zijn dat je gebruik maakt van palmolie. Palm olie kun je namelijk gebruiken om je jam wat meer smeerbaar te maken of je korst net wat krokanter. Palmolie is een bekend product en wordt in vele productieprocessen gebruikt. Maar wist je ook dat er duurzame palmolie is? Wat is dan precies het verschil tussen duurzame palmolie en niet duurzame palmolie? Ben je benieuwd? Lees dan verder.

De winstmakende palmolie

Op Engelse akkers, maar ook op andere akkers over de wereld, wordt palmolie verbouwd. Doordat het in veel producten als ingrediënt wordt gebruikt, is de vraag naar palmolie groot. Wanneer je met gewone palmolie te maken hebt, is het zo dat je vaak je akkers moet gaan uitbreiden. Je wilt namelijk zo veel mogelijk palmolie kunnen verbouwen, om zoveel mogelijk te kunnen verkopen. Hoe meer je verkoopt, hoe meer winst je kunt maken. Echter kun je niet op je akkers zoveel oliepalmen kwijt. Hierdoor zal je je akkers moeten uitbreiden. Dat betekent dat er land voor jou akkers moet kunnen komen om meer te kunnen verbouwen. Vaak betekent dit voor landen dat er ontbossing plaatsvindt of juist bosbranden om plek te kunnen maken voor de palmolie. Door de bosbranden die dan plaatsvinden komt er ook steeds meer CO2 uitstoot vrij. Wat minder goed is voor het milieu

Versus de duurzame variant

Met duurzame palmolie, ook wel sustainable palm oil genoemd, is dit niet. Veel Engelse akkers zorgen ook ervoor dat ze alleen duurzame palmolie of sustainable palm oil verkopen. Door middel van het verkopen van alleen sustainable palm oil geven de Engelse akkers ook een goed teken af. Ze vinden de natuur en het milieu namelijk belangrijk dan iets meer winst.

Onder sustainable palm oil valt eigenlijk dat het product wordt verbouwd zonder de natuur of het milieu daarbij te belasten. Wat bij niet duurzame palmolie wel gebeurt.

Zo kunnen Engelse akkers door middel van het verbouwen van duurzame palmolie wel minder winst maken dan wanneer ze enkel en alleen palm olie verbouwen. Maar daar hebben de slimme Engelsen een oplossing voor bedacht. Om dit te voorkomen, maken ze de prijs van de sustainable palm oil of duurzame palmolie wel wat prijziger. Hierdoor beschermen de Engelse akkers wel de natuur en verdienen ze meer per eenheid palmolie die ze verkopen. Ook doordat de overheid van zowel Engeland als Nederland liever heeft dat er meer gebruik wordt gemaakt van duurzame palmolie zal de eerste variant van de palmolie ook sneller uit de ingredienten verdwijnen.

 

 

Geef een reactie